Cozonac Delicios

La origini, si cozonacul a fost tot o paine dospita, dar, in timp reteta s-a dezvoltat atat de mult, pana a ajuns sa fie desertul traditional pentru cele mai importante sarbatori: Pastele si Craciunul.Diferite feluri de “cozonac” se gasesc si in alte tari – precum Panettone in Italia sau “kuzonac-ul” – un desert frecvent gasit pe mesele vecinilor Bulgari.

In Romania, in principiu ingredientele folosite sunt cam la fel in toata tara: faina, lapte, zahar, oua, drojdie, dar detaliile fac diferenta de la zona la zona.

Cozonacii pot fi drepti (simpli sau impletiti) sau rotunzi, iar ca umplutura…o ho, aici sa te tii: nuca, stafide si cacao, rahat, fructe confiate / uscate, mac, branza dulce (pentru Pasca de Paste) si altele.

Desi pentru multi pare de neconceput, exista si cozonaci simpli, neumpluti. Acestia, purtand numele de babe, mai pot fi gasiti in zona Moldovei: sunt rotunzi si inalti, doar cu aroma de lamaie si portocala de la coaja de fructe rase si cu esente de rom si vanilie. Sunt serviti ca desert si de multe ori sunt preferati de catre copii alaturi de o canita de lapte cald sau chisleag (lapte prins).

Dar, recunosc, mie imi place cozonacul cu muuulta umplutura, sa fie pufos si, cand este cald, sa-l rup si sa se ia fasii / fasii.

Si daca am zis cum este preferat de copii cozonacul simplu, acesta din urma, cu umplutura, este preferat de mamicile copiilor cu un pahar de vin dulceag, fie el crud sau fiert…mmm, sa vina cozonacul si sa curga vinul ☺